BİLİM ADAMLARI KOZMİK IŞINLARI KULLANARAK BÜYÜK PİRAMİDİN İÇİNDE GİZEMLİ BİR ODA KEŞFETTİLER

Yazdır Yazdır 

Kozmik ışınlar Mısır’ın en ünlü piramidinde gizli bir odayı ortaya çıkarmış olabilir.

Japonya’daki Nagoya Üniversitesinde Kunihiro Morishima tarafından yönetilen uluslararası bir ekip, bir taşı bile oynatmadan Mısır’ın Büyük Piramidinin içini keşfetmek için, kozmik ışınlar atmosferimize çarptığı zaman üretilen yüksek enerjili parçacıklar olan muonları kullandı.

Muonlar kayaların derinliklerine nüfuz edebilir ve karşılaştıkları kayanın yoğunluğuna bağlı olarak farklı oranlarda emilebilir. Piramidin içine ve etrafına muon detektörler yerleştirerek, ekip parçacıkların ne kadar malzemeden geçtiğini görebiliyorlardı.

Nükleer reaktörlerin içsel yapısının imajını çıkarmak için benzer teknikleri kullanan Los Alamos Ulusal Laboratuarından Christopher Morris “Eğer daha fazla kütle varsa, daha az muon detektöre gidiyor” diyor.

Piramidin içindeki farklı bölgelere ulaşan muoanların sayısına ve yolculuk yaptıkları açıya bakarak, Morishima ve ekibi kadim yapının içindeki boşlukları haritaladı.

Bu keşif türü – muon radyografisi – hassas tarihi siteler için mükemmeldir, çünkü doğal olarak oluşan radyasyonu kullanır ve yapıya zarar vermez.

Gizemli Boşluk

Ekip birleştirici koridorlar ile birlikte piramidin üç bilinen odasının haritasını çıkardı – yeraltı odası, Kraliçe odası ve Kral odası. Ayrıca Büyük Galerinin üzerinde, Kral ve Kraliçe odasına bağlanan yeni geniş bir boşluk belirlediler. Bu yeni boşluk yaklaşık olarak Büyük Galeri ile aynı hacimde. Ekip boyutları Büyük Galeriye benzeyen, en azından 30 metre uzunluğunda olan başka bir büyük tünel olduğuna inanıyor.

Ekip Kraliçe odasının içinde nükleer emülsiyon filmi ile başlayarak, üç farklı detektör kullandı. Fotoğraf filmi gibi, fotoğraf yapmak için ışığa maruz bırakıldılar, emülsiyon muonlara reaksiyon gösterir ve yollarının kaydını yapar.

Başlangıçtaki bulguları potansiyel bir boşluğu belirttiğinde, piramidin içinde muonlar ile çarpışınca bir ışık flaşı yayan bir cihaz yerleştirerek bunu doğruladılar. Piramidin dışında, ayrıca yüksek enerjili parçacıklar içerideki gazı iyonlaştırdığı zaman dolaylı olarak muonları kaydeden detektörler kullandılar. Muonları kaydetme pozisyonunda bir kaç sonra, tüm üç yöntem aynı bölgede bir boşluk olduğunu onayladı.

Morris “Bu harikulade” diyor, uzun maruz bırakma zamanlarının sonuçların sağlamlığını arttırdığını not ediyor. “Gördükleri şey oldukça belirli”. Boşluğun yapısal bir oda mı, yoksa uzun zamandır unutulmuş bir çökme mi olduğunu belirlemek için sondaj ve kameralar gerekecek.

Eğer onaylanırsa, bu yüzyıldan uzun sürede Büyük Piramitin içinde ilk yeni keşfedilen oda olacak.

1509640282569

(Çeviri: Saffet Güler)

https://www.newscientist.com/article/2152224-cosmic-rays-have-revealed-a-new-chamber-in-egypts-great-pyramid/?utm_campaign=RSS%7CNSNS&utm_source=NSNS&utm_medium=RSS&campaign_id=RSS%7CNSNS